2014-10-06, Metro, Amanda Schulman
”Fredagspodden med Hannah och Amanda” når en kvarts miljon lyssnare varje vecka. Nu är duon aktuell med ett nytt tv-program på SVT Flow. Wkd:s Johan Kellman Larsson tog en dubbel espresso med Amanda Schulman på Wienercaféet.


Det hävdas ibland att vår generation lever så stressade liv. Att vi hastar fram utan att ha en chans att hinna tänka på de viktiga frågorna. Är det inte precis tvärtom? Vi har väl ur ett historiskt perspektiv aldrig haft så mycket tid över – i vår i stort sett ombesörjda välfärdstillvaro – att brottas med existentiella frågor. En förkrossande mäktig självhjälpstrend har präglat hela 00-talets populärkultur. Systrarna Hanna Widell och Amanda Schulman gör under hösten en 20 program lång serie (i svårbegripliga SVT Flow) om jakten på ett härligare liv. Jag träffar Amanda på kontinentala Wienercaféet, på Östermalm. Hon tar in en dubbel espresso med en skvätt varm mjölk på sidan.


Varför ses vi på Wienercaféet?


– Jag har två platser i Stockholm som är helt ångestfria: Wienercaféet och NK. Det är så glatt här.  Allt guld och marmor ger en varm och ljus känsla. Det känns inte som ”vardag”, vilket är lyxigt.


Berätta, varför är ni jakt efter ett härligare liv?


– Vi gör inte bara härliga saker i programmet, utan försöker också råda bot på ohärliga saker. Hannah vill bota sin råttfobi till exempel. Medan jag är väldigt rädd för smärta.


Finns det inte en risk med det här att man hela tiden ska sträva efter ett lyckligare och härligare liv?


– Jag och Hanna är i grunden… kanske inte olyckliga men vi tycker att livet är ganska tufft. Därför är vårt största intresse att försöka få livet att bli så mjukt och mysigt och härligt som möjligt. Det är en livsnödvändighet för oss. Många av de kvinnor som vi har kontakt med mår väldigt dåligt. Vi vill så klart inte skapa ytterligare prestationsångest – utan hjälpa till.


Vad är det ohärligaste i ditt liv?


– Det är så lätt att blanda ihop framgång och fin lägenhet med att må bra. Just nu känner jag mig glad – men det finns ett konstant katastroftänk där och lurar. Jag är ständigt rädd för att allt ska krascha. Och det är inte så härligt.


Ni driver en av de absolut största poddarna, ändå får ni inte alls lika mycket uppmärksamhet som andra manliga duos – vad beror det på?


– Vi flyger under radarn, ständigt. Jag tror att det är en manlig/kvinnlig grej. Det är tråkigt. Pratas det om podcasts i media så pratas det bara om männen – när jag och Hanna är lika stora. Vi har ju dessutom skrivit en bok som blivit en bestseller! Men det spelar ingen roll. Vi räknas liksom inte.


Är du feminist?


Självklart. Det vore sjukt annars.


Det känns aldrig problematiskt att prata om delar av sitt privatliv inför tusentals främlingar som ni gör i podcasten?


– Jag älskar människor som vågar dela med sig och jag tror att det är ett problem att vi inte pratar mer om hur vi mår. Det är fortfarande fult att må dåligt. Vilket är helt galet.  Jag och Hannah brinner mycket för psykiskt ohälsa.


Många kvinnor i offentligheten är utsatta, får du mycket hat?


– Det som är så fantastiskt med podcasts är att de som är haters inte orkar lyssna. Därför blir det liksom ett supermysigt forum med bara positiv respons.


Vad drömmer du om yrkesmässigt?


– Jag och Hannah drömmer om ett kontor på Manhattan, så klart.


 


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014