2010-10-08, Metro, Håkan Hellström
Nu på onsdag den 13 oktober – på dagen tio år efter sin legendariska debutskiva – släpper Håkan Hellström sitt sjätte album: ”Två steg från Paradise”. Metro träffade den ödmjuke pophjälten över en lunch på Södermalm.


Frölundasonen, popdrömmaren – nationalikonen – Håkan Hellström sitter på ett konditori vid Mariatorget och slevar i sig en italiensk kycklingsallad med ovanlig frenesi. Vi pratar om det kommande albumet ”Två steg från Paradise”, om nysläppta videon till singeln ”River en vacker dröm” och hur Håkan genom åren utvecklats musikaliskt. Och så pratar vi om Stockholm.


­– Den här delen av Södermalm är absolut en av mina favoritplatser i Stockholm, säger han

och knäpper upp sin svarta kavaj. Jag brukar ofta hänga på Mosebacke på sommaren. Dricka en öl och titta ut över fjärden.


Ett stenkast bort har Håkan kvar tvårummaren där han ”övernattar då och då”, och runt knuten ligger Wollmar Yxkullsgatan – gatunamnet som Håkan 2008 använde i låten ”Exile on Wollmar Yxkullsgatan.” Men förhållandet till huvudstaden är inte okomplicerat. När norska NRK för några år sedan bad Håkan lista det sämsta med Sverige sa han så här: ”Elitismen, den inbillade överlägsenheten i världsmetropolen Stockholm. Den kommer på första plats, ja, nästan på andra och tredje också.”


– Mmm, men alltså, det där säger inte allt. Och vad vet jag egentligen? Jag har ju knappt varit utanför Sverige (skratt). Stockholm kanske är en världsmetropol. Sedan har ju vi göteborgare ett visst lillebrorskomplex att tampas med.


Vad har hänt de senaste tio åren – rent musikaliskt?


– Jag tycker att jag utvecklats mycket och att jag hela tiden en skickligare pophantverkare: texter och arrangemang är liksom vassare i dag. Sedan tar jag inte i så mycket längre, jag behöver inte skrika. Låtarna speglar nog mig på ett bra sätt och visar vilket temperament jag har för tillfället. Målsättningen är hur som helst att det ska låta så vackert som möjligt.


”Två steg från Paradise” känns ganska nedtonad. Och har det inte generellt sätt blivit

mindre explosivitet i låtarna för varje ny skiva?


– Det kanske stämmer, men jag tänker inte så. Under processen med en skiva tänker jag aldrig på helheten. Det är mer efteråt när jag lyssnar igenom hela albumet som jag kan upptäcka att ”Ah, det är den här helhetskänslan som den förmedlar.”


Är det även kopplat till att du i dag är stadgad tvåbarnsfar och inte springer så mycket på popklubbar längre?


– Kanske är kommande plattan mer nedtonad men jag tycker fortfarande att den har många låtar med manchester­beats och högt tempo. Det är väl ingen spa­musik direkt (skratt)? Samtidigt har du en poäng. Det är kanske lite mer poesi och lite mindre svett nuförtiden.


+ Om fotoboken ”PS. Lycka till i kväll.” Den 17 september släpptes en bok med aldrig

tidigare visade bilder från på och bakom scenen, unika bilder från Håkans barndom och bilder som fansen tagit.


– Någon frågade om mina kompisar hade mycket bilder på mig, så vi samlade in lite. Men det räckte inte, så frågade dom om jag hade några egna bilder. Och det hade jag ju. Så det blev en bok, vilket känns ganska kul. Något att visa barnen när de blir lite äldre.


+ Om filmen med Håkan hits i huvudrollen. Peter Birro som är gid vän med Håkan, arbetar

enligt uppgift på en film av figurerna i Hellströms låtar.


– Jag vet inte så mycket om det där faktiskt. Och det jag vet får jag inte berätta. Men bara

tanken på att någon som Peter vill göra en film som på något sätt ska handla om mig känns ganska svindlande.


+ Om spelningen på Hovet den 13 november. Håkan stannar i november till i Stockholm på

sin höstturné.


– Jag älskar att spela här i Stockholm. Jag ser fram emot att spela de nya låtarna live

överhuvudtaget. Men det blir inte bara nya låtar, utan jag mixar gärna med gammalt material också. Det brukar vara uppskattat.


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014