2013-04-05, Metro, intervju: Annika Lantz
Programledaren Annika Lantz är den 5 april tillbaka i Sveriges Radio efter ett längre uppehåll. Wkd tog en Gin & tonic med radiogeniet från Hägersten och pratade narkotika, aggressiva hatmejl – och om tillfället när hon tackade nej till en statsministerlön.


Panoramautsikten över Stockholm är svårslagen. Det är sen eftermiddag på söderbaren Och himlen därtill och den första gyllene vårsolen utanför fönstret är på väg ner. Vi slår oss ner vid ett fönsterbord och börjar prata om den nya amerikanska tv-serien ”House of cards”. Annika Lantz beställer en Gin & tonic och tittar på mig med sin patenterade – lite underfundiga – min: ”Det är inte för tidigt för sprit, va?” 


Varför valde du Och himlen därtill?


– Jag tycker om utsikten över mina ”hoods”, Hägersten, där jag växte upp. Framförallt gillar jag Sätra vattentorn, det står där som ett monument över min barndom.


Varför gör inte SVT ett politiskt satirprogram med dig som programledare – du är ju Sveriges Jon Stewart!


– Jag förstår inte varför satiren är så eftersatt i Sverige. Det finns Tankesmedjan i P3, vilket jag tycker är jätteroligt, men annars – ingenting.


Riksdagsmän med järnrör och en nydumpad statsminister – ett bra satirprogram i SVT borde kunna fira stora triumfer.


– Ja, det är underligt. Skulle SVT ge mig en bra redaktion och en fet budget skulle jag ha svårt att säga nej. Fast det är ju en hypotetisk fråga. Det är i alla fall ett torftighetsbevis att det inte finns, jag tycker SVT har en skyldighet att göra politisk satir.


Får du mycket hatmejl?


– När jag började sända morgonpasset i P3 fick jag otroligt mycket könsrelaterad skit. Då var det många unga grabbar som var arga på mig. Och när folk skriver att de ska rövknulla dig, då är det klart att det knyter sig i magen. Men i jämförelse med många andra har jag varit relativt förskonad.


Har du knarkat någon gång?


– Aldrig! Jag är så otroligt pryd (skratt).


Du tog tjänstledigt i höstas från Sveriges Radio efter att ha blivit illa behandlad av en chef – vad hände?


– Det var jävligt jobbigt ett tag. Olika komponenter gjorde att programmet jag arbetade med föll mellan stolarna. Och när man är en uppmärksamhetsbrud som jag, så blev det ett stressmoment. Vi var för få i redaktionen, och det blev kaos. Men vi satte oss till slut ner med en personalkonsulent och redde ut allt.


Du berättade i Värvet att du blev mobbad av en av cheferna?


– Nej, det sa jag faktiskt inte! Det var Aftonbladet som hittade på det. Jag upplevde att jag blev illa behandlad men han kände sig säkert också illa behandlad av mig.


Nu är du tillbaka i etern – vad ska du göra?


– Det är ett frågeprogram i P1, som kommer bygga på nyheter från veckan som gått. Det blir högt och lågt. Det ska också finnas utrymme för resonemang och samtal. Den här sortens frågeprogram har inte gjorts i Sverige tidigare, så det känns kul.


– Du har alltid varit i Public Service – hur många lukrativa erbjudanden från kommersiella kanaler har du tackat nej till genom åren?


– Det har inte varit så himla mycket faktiskt…(paus). Kan man berätta om sånt här? Jag fick ett jävligt saftigt erbjudande när jag sände morgonpasset i P3. Men jag tackade nej.


Men det rörde sig om fruktansvärt mycket pengar?


– Jag blev erbjuden… 100 000 kronor i månaden. Och när jag fortsatte tveka frågade de: ”Har du en bil – annars kan du få en.” Men det finns nog ingen summa som kan köpa mig, i alla fall inte så länge jag trivs på Sveriges Radio.


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014