2013-04-26, Metro, intervju: Filip Hammar
Nyligen hade ständigt aktuella programledarna Filip och Fredriks nya program ”Nugammalt” premiär på Kanal 5. Wkd:s Johan Kellman Larsson sågs över några starköl med den ena halva av radarparet – Filip Hammar.


Filip Hammar bestämmer träff på Östermalm. Men inte på Sturehof, Riche eller någon av de andra paranta Stureplanskrogarna. I stället ses vi på södra Birger Jarlsgatans enda sylta: The Bull And Bear Inn. Ett typiskt ölkafé efter brittisk förlaga; med flottiga veckotidningar i baren och kantstötta glas. Innan Filip ens satt sig har han hunnit prata med våra bordsgrannar och kommentera min klädsel: ”Jag älskar din ’Alla presidentens män’-stil, alla reportrar borde gå tillbaka till det där.”


Varför ses vi på The Bull And Bear Inn?


– När jag hamnar i den här delen av stan är det så lätt att dras in nån Stureplansaktig glossighet. Jag älskar stora städer men känner även en stark dagning till landsbygden. Och vad liknar det här? En jävla enkel folkhemspub någonstans utanför Borås.


Igår postade du en bild på Instagram – ett magasinsomslag på dig och Fredrik. I bildtexten skrev du: ”Mitt livs horigaste ögonblick”. Det är inget André Pops skulle skriva direkt.


– För mig sitter självdistansen i ryggmärgen. Och driver man med sig själv skapar det ett utrymme att driva med andra. Det underlättar nog också att vi är en duo. Jag och Fredrik pissar ju mycket på varandra. Mitt yrke har delvis blivit att vända ut och in på mig själv…och förhoppningsvis finns en allmängiltighet i det.


En devis som du upprepat i din och Fredriks podcast är ”Man lever bara en gång, då gäller det fan att mata på.”


– Jag försöker verkligen leva så. Ibland kan min fru bli trött på mig och fråga: ”Hur rastlös kan man vara?” Min mamma sa till mig nyligen att hon fick ha mig i sele när jag var liten eftersom jag var så vild. Jag ville hela tiden rusa till andra sidan rummet. Det finns en röd tråd i det där.


Vad roas du av inom populärkulturen just nu?


– Jag vet faktiskt inte, nuförtiden ser jag ser hellre Kobe Bryant göra ett snyggt mål på basketplanen än allt annat på tv. I Stockholms innerstad existerar du inte längre som människa om du inte sett alla avsnitt av Girls. Det där har jag släppt. Jag lyssnade på Morgonpasset i P3 häromdagen och hoppades så innerligt att det skulle vara kul, men nej. Måste morgonshower i radio se ut så där – tre personer som sitter och pratar i munnen på varandra om absolut ingenting? Spänn bågen och gör något nytt.


Är du en folkbildare?


– Alltså, tv-program är ju ofta så jävla dumt. Men visst tycker jag att det finns lager av folkbildning i det vi gör. Jag tror att det går att få folk intresserade av vad som helst bara man förpackar det på ett bra sätt. Folkbildning behöver verkligen inte vara tråkigt. Även Kanal 5 kan vara informationsbärande.


Julia Svensson beskrev, för ett par år sedan i Sydsvenskan, dig och Fredrik som ”framgångsrika men lite osäkra män som fjäskar uppåt, sparkar nedåt och kommer undan med att bara kredda andra män.”


– Det finns säkert vissa delar i det som är sant. Det enda som jag inte köper är att vi sparkar neråt. Där har hon helt enkelt fel. Då har hon inte sett tillräckligt mycket, eller valt att inte förstå. Sedan är det en ständig process att få in mycket mer kvinnor i våra program. Och där tycker jag att vi har blivit bättre.
© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014