© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014


2011-10-13, Metro, intervju: Noel Gallager
Sommaren 1996 står Oasis på toppen av sin karriär. Gallagher-bröderna har legendförklarats och utanför det skotska slottet Knebworth kröner man karriären med örikets största dubbelkonsert någonsin – inför 250 000 fans.


15 år senare har Oasis splittrats, bröderna pratar med varandra genom sina advokater och Noels första soloskiva ska snart komma ut.


– Fuckin hell, svär Noel Gallagher och suckar medan han bläddrar igenom telefonen. Du kan börja ställa dina frågor nu.


Han har gjort press hela dagen och ser trött ut.


Det här är ditt första soloalbum. På vilket sätt har det varit annorlunda att spela in ”Noel Gallghers high flying birds” jämfört med Oasis-skivorna?


– Jag antar att du kan föreställa dig skillnaderna. Tidigare har det varit fem killar som ska måla, nu har jag stått där själv med penseln. Inför konserten i det där skotska slottet 1996 lät Noel sig intervjuas – sittandes i en kungatron. När Metro träffar honom sitter han i en beige Ikea-soffa, djupt nedsjunken. En åldrad rockikon och trebarnsfarsa.


Vad är den största skillnaden mellan att skriva låtar när man är 30 och när man är 44, har texterna och musiken förändrats på något sätt?


– Omständigheterna i mitt liv har absolut förändrats, jag har ju tre barn nu. Och en katt. Men nej, jag tycker inte att det påverkar mitt låtskrivande. Jag skriver inte låtar om mina fantastiska barn – det skulle bli ett ganska trist album. Min förhoppning är att den som lyssnar ska se någonting av sig själv i mina låtar.


Du har sagt att inspelningen av det här albumet påminde dig om tiden runt inspelningen av ”Definitly maybe”.


– Ja, det stämmer. Likheterna är att det här är mitt första soloalbum och det var Oasis första album. Spänningen inför det okända tror jag är densamma. Vi hade ingen publik då – och jag har ingen publik nu.


På frågan om statusen mellan honom och brodern Liam, blir Noel korthuggen.


– Vi har inte pratat på två år.


Hur känns det, han är trots allt din bror?


– Men han är inte din bror. Och om han var det så skulle inte du heller prata med honom.


Tror du att det någon gång kommer bli en reunion?


– Jag tvivlar på det. Och när jag blundar, så kan jag inte se det. Och när jag lyssnar på min själ så vill jag det inte.