2011-11-08, Metro, intervju: Ruben Östlund
På onsdag har Ruben Östlunds ”Play” premiär på Stockholms filmfestival. I filmen skildras ett invandrargäng som rånar andra ungdomar – men vem är offer och vem är förövare?


Efter världspremiären i våras av Ruben Östlunds nya film ”Play” – som handlar om en mörkhyad ungdomsliga och deras offer – gör han en intervju med en fransk tv-journalist som öppnar med frågan: ”So you don’t like black people?”

– Jag har varit medveten om att filmen kunde trigga den här typen av reaktioner. Samtidigt tycker jag att det tyder på att man tittat yligt på filmen. Bakgrunden är att jag behandlar något som få vågat närma sig tidigare, eftersom det finns en rädsla för att uppfattas som rasistisk.


Problematiken som skildras i ”Play” – som redan belönats med en rad prestigefyllda pris runt om i världen och kallats ett ”mästerverk” – för tankarna till elektrohouseduon Justices omtalade video från 2008 som skildrar ett invandrargäng i Paris som misshandlar och förstör. Filmen är inspirerad av verkliga händelser i Göteborg – vad är det som du velat beskriva?

– Att rånarna på ett medvetet sätt använde den stigmatiserade bild av den svarte mannen, fattig och våldsam, som finns i samhället när de genomförde rånen.


I filmen rånar de svarta pojkarna inte sina offer direkt, utan leker i stället med dem, som katten med råttan.

– Pengarna som rånarna tjänade var inte huvudsyftet. Det rör sig snarare om ett upplopp mot den obalans som finns i samhället, liknande det som skedde under sommarens kravaller i London.


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014