2014-10-05, Metro, Ken Ring
Rapparen Ken Ring är tillbaka. I nya självbiografin ”Livet” är han mer utlämnande än någonsin. Wkd:s Johan Kellman Larsson träffade hip hop-stjärnan över en öl på restaurang Baron i Vällingby.


”Ta upp de orättvisorna i samhället nu Ken!” Ken Ring sitter vid ett av hörnborden på restaurang Baron i Vällingby Centrum. Här är han påpassad. Inte bara av de lokala bänknötarna (som gärna vill elda på Hässelby-rapparens välkända samhällspatos). Nästan hela Kens familj är samlad på ölsjappet. Logistiska skäl.  Äldste sonen vill ha en hundring extra till klippningen. Yngste sonen klänger kärleksfullt fast vid pappa. Camilla, Kens fru, håller sig i bakgrunden. Familjen går först i Kens liv. Ändå nämner han sina barn bara kort, i den nya omtalade självbiografin ”Livet”. Knarkaffärerna, beefen med Petter och slagsmålen får desto större plats.


Varför?


– Mina barn är så pass gamla nu, de har polare som kommer läsa boken. Det skulle inte kännas bra att lämna ut dem. Men det där har jag haft ångest över, också.  Att de kanske kommer känna i framtiden: var jag en så här liten del av ditt liv?


Boken är oerhört utlämnande – det sparas inte på några detaljer. Det känns inte naket att lämna ut ditt liv på det här sättet? Kvällstidningarna har redan skrivit spaltkilometer om alla skandaler.


– Det känns jävligt personligt. Men man ska komma ihåg att jag under min karriär redan varit utlämnande i mina texter. Så folk kommer knappast höja på ögonbrynen nu. Att jag är personlig är inte jobbigt för mig, men rätt jobbigt för dem i min närhet. Samtidigt har jag känt att ska jag skriva en bok – då vill jag vara helt ärlig.  


Så här i efterhand, hur ser du tillbaka på ”Så mycket bättre”, vad har det programmet betytt för dig?


– Det är inte så att min karriär gått spikrakt till himlen efter det programmet. Jag hade en bra karriär innan dess också. Men det är nice att jag blivit mer accepterad hos svenska folket, hos många av de som tidigare bara hade sett skandalrubrikerna.


Nu och då dyker det upp artiklar i tidningarna om incidenter som du varit inblandad i. Under sommaren har det varit skriverier om urinprov som gett narkotikautslag och trafikbrott. Varför blir det så här tror du?


– När andra människor torskar så blir det debatt om legalisering. När jag grips så är det andra tongångar. Media kommer alltid vilja ha en människa att skriva om. Och de har valt ut mig. Samtidigt: all publicitet är bra publicitet. De där skandalerna har hållit mig aktuell genom alla år.


Vilken är den största missuppfattningen om dig?


– Folk glömmer att jag är en väldigt produktiv person. Jag kan köpa skriverierna om alla skandaler, fine. Men man ska inte glömma att jag släppt över 400 låtar och elva album. Jag hade inte kunnat göra det om jag bara legat och pundat i en källare.


Vad kommer hända framöver, har du påbörjat någon ny skiva?


– Efter boken är släppt tänker jag ta en paus under ett halvår från offentligheten. Låsa in mig, byta nummer och bara jobba. Nu känner jag för att släppa loss lite mer musikmässigt. Göra hårdare låtar. Nu är det dags att börja röja lite.


Vad drömmer du om?


– Just nu drömmer jag om att börja min politiska karriär. Men inte i Sverige. Jag skulle vilja bli president i mitt andra hemland Kenya. En vacker dag.

 


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014