2015-11-20, Metro, Malala
Genomsnittsåldern för Nobels Fredspristagare är 62 år. Malala Yousafzai – som kämpar för flickors rätt till utbildning – var 17 år när hon fick det. Idag har "He named me Malala" premiär på svenska biografer. En dokumentärfilm om en pakistansk tonåring som sköts i huvudet av talibanerna, överlede mirakulöst – och bestämde sig för att förändra världen. 


Du är 15 år. Tillsammans med 20 andra flickor och tre lärare sitter du på bussen, på väg hem från skolan. Genom det gulsmutsiga fönstret ser du de höga bergen, de vackra floderna. Regntunga moln jagar över himlen. Plötsligt stannar bussen. Lugnet bryts. Dina vänner byter oroliga blickar. Du ser de hotfulla männen. En av dem skriker.


– Vem är Malala?


Ingen svarar, men flera av flickorna vänder instinktivt blicken mot dig. En pistol höjs mot ditt huvud. Sedan hör du skotten. Men smärtan är ljudlös. Kulan går in genom pannan, borrar sig genom underkäken och halsen. Allt blir svart. När du vaknar upp efter flera svåra operationer, skulle du känna ilska? En gnutta bitterhet mot förövarna? Det gör inte Malala Yousafzai – Pakistans egen Skorpan Leijonhjärta. Och just det här drabbade henne. Istället försäkrar hon, i den drabbande dokumentärfilmen "He named me Malala":


– Jag är inte arg. Inte det minsta. Islam lär ut mänsklighet, jämlikhet och förlåtelse.  


Det var en tisdag i oktober 2012, i Swatdalen i Pakistan, som talibanerna klev på den vita skolbussen med ett tydligt mål: att tysta Malala. Hennes brott? En högröstad och obeveklig kamp för alla flickors rätt till utbildning. En rätt som nekas av militanta islamister. Efter mordförsöket hamnade Malala i koma. När hon vaknade ville hon fortfarande inte vara tyst. Tvärtom. Nu började en hårdare kamp för att föra ut budskapet. Jessica Zimmerman från barnrättsorganisationen Plan Sverige är ansvarig för den globala kampanjen "Because I am a Girl", vars mål är att alla flickor ska ha rätt till en trygg skolgång. Hon har sett "He named me Malala" – som har premiär på svenska biografer idag – och är imponerad.


– En mycket stark, engagerande och sevärd film som ger oss en bra inblick i Malalas outtröttliga kamp för flickors rätt till utbildning. Malala är en imponerande person: stark, intelligent och med ett enormt driv, men vi får även se en mer nyanserad bild av en till synes vanlig flicka med samma tankar och funderingar som andra tonåringar.


Många saker fascinerar med Malala. Hennes briljans; brandtalen, det tvättäkta engagemanget och den orädda kampen. Men i den nya dokumentärfilmen speglas också, precis som Jessica Zimmerman påpekar, en helt vanlig tonåring. En tjej som gillar cricket, som gnabbas med sina småsyskon och som tycker att Brad Pitt är söt. Kontrasten mellan aktivisten Malala som konfronterar världens ledare, och tonårsflickan som skrattar generat med handen för munnen, är fängslade. I en färsk intervju med Los Angeles Times försöker Davis Guggenheim, som ligger bakom filmen, förstå Malala.


– Hon har ett lugn och ett självförtroende som till och med få vuxna har. Det enda sättet för mig att förstå det är att hon var nära att dö. Hon såg döden i vitögat och det har gjort henne djupt fokuserad, säger den den Oscarsnominerade filmaren.   


New York Times-skribenten Nick Kristof skrev nyligen att Malala "förmodligen är världens synligaste tonårstjej just nu." I en narcissistisk kändiskultur, då vi är vana vid att strålkastarljuset riktas mot pojkband och dokusåpadeltagare – i en tid då fler söker sig till "Paradise Hotel" än till Lärarhögskolan – är det uppseendeväckande att en utbildningsaktivist har nästan lika många Google-träffar som Skrillex. Hur är det möjligt? Vid sidan av Malalas viktiga budskap är hon också fenomenalt skicklig på att få ut det. Enligt Jessca Zimmerman är den biten extremt viktig.


– Malala har på många sätt blivit en symbol för flickors rätt till utbildning. Attacken mot henne skapade en motkraft som idag har vuxit till en global rörelse. Frågan har tack vare henne snabbare nått den högsta politiska nivån bland världens ledare. Till exempel delade Michelle Obama för en tid sedan sitt engagemang för flickors utbildning i kampanjen "62 million girls", för att uppmärksamma alla flickor i världen som inte går i skolan.


Malala har rockstjärnestatus idag. Hon träffar kändisar som Bono, Bill Gates och Emma Watson på löpande band. Det här har fått vissa att muttra om att hon inte är "autentisk". Tankar?


– Malala syns i en rad olika sammanhang och på olika arenor – men det märks tydligt, inte minst i filmen, att syftet med hennes framträdanden alltid är att föra fram frågan om flickors utbildning, säger Jessica Zimmerman.


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014