2014-08-31, Metro, Nour El Refai
Nour El Refai leder UR:s valupptakt för förstagångsväljare. I det direktsända programmet går hon på djupet med valets hetaste frågor. Wkd:s Johan Kellman Larsson drack ett glas Ayran med programledaren, skådespelaren och komikern på Babel Deli i Vasastan.


Babel Deli, i hörnet av Luntmakargatan och Kungstensgatan. Tidig eftermiddag. Sensommarregnet rinner längs restaurangfönstret. Vi beställer en varsin Ayran. ”Vilket jäkla skitväder”, säger Nour El Refai, huttrar och frågar efter sugrör till den saltade youghurtdrycken. Nour har något stressat i blicken. ”Det är lite”, förklarar hon och sätter handryggen i pannan, ”för många jobb samtidigt för tillfället.” De kommande dagarna är hon aktuell med ett direktsänt valprogram för UR. Utöver det är hon programledare i ”Morgonpasset” i P3, krönikör i P1, spelar in en dramaserie för SVT, föreläser och gör stand up.


Vad tycker du om att bli intervjuad?


– Jag har tidigare upplevt att man velat sätta dit mig. Och därför har jag under långa perioder konsekvent sagt nej till intervjuer. Det blir konstigt när man fortfarande vill göra vinkeln ”Nour – en ung och kaxig tjej”. Nu är jag trots allt 27 år och har jobbat svinmycket under svinlång tid.


Berätta om tv-serien som du arbetar med.


– Det är en svensk krimserie, en dramathriller. Men för ovanlighetens skull spelar jag inte en tjej som heter ”Nahid”, och som pratar konstigt. För så har det sett ut när jag medverkat i både ”Wallander”, ”Beck” och ”Johan Falck”. Vilket förvisso är okej, jag vill inte klaga på det, men jag tycker det är kul att jag nu får göra en roll som inte är lika stereotyp. Som i det här fallet: en nyexaminerad svensk polis som heter Viktoria.


Hur kommer det sig att du gör ett valprogram på UR?


– Jag älskar politik! Så det är verkligen självuppfyllande.


När man har distinkta åsikter, är det inte svårt att agera neutral programledare i Public Service?


– Nja, alltså, jag är partipolitiskt neutral. Och det är stor skillnad. Jag är alltid öppen med att jag är emot rasism och mot könsmaktsordningen. Jag är uppriktigt intresserad av vad vänster- och högerblocket tycker i de olika frågorna. Och grejen är: de tycker verkligen olika. Och det känns viktigt att de unga väljarna får höra det – för de suger på att rösta. Uppfattningen att ”partierna tycker ändå likadant” är fel. Och det är det som vi vill visa. Alla måste rösta. Punkt.


I Melodifestivalen 2008 var du sidekick till Kristian Luuk och ”hela Sverige ogillade mig”, som du sa i ditt Sommarprogram. Det gick bättre när du återvände som programledare i vintras?


– Utvecklingen påminner om min skolgång. När jag gick i mellanstadiet var jag opoppis och sen när jag började högstadiet så blev jag jättepoppis. Jag var exakt samma person, ändå gick folk från att hata min töntiga mössa till ”Vart har du köpt den där coola mössan?!” Det var på samma sätt med Melodifestivalen. Först hade jag låg status och blev föraktad. Sen, när min status hade förändrats sex år senare, då blev jag hyllad istället.


Du har fått mycket hat riktat mot dig genom åren.


– Fast jag gör en konkret grej: jag läser aldrig saker om mig som jag inte själv varit delaktig i. För att få höra att man är sämst i världen – det gör ont.


Du har pratat om att du vill skriva skönlitterärt, när kommer debutromanen?


– Den har faktiskt alldels nyligen fått ett utgivningsdatum, nästa år. Det är en kärleksroman.


 


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014