2015-09-05, Metro, Våldsreality
Palmemordet, Lasermannen och det spektakulära helikopterrånet i Västberga. Det är några av nedslagen på Stockholms största taxibolags nya GPS-styrda våldsrealitytrip. Wkd:s Johan Kellman Larsson bokade taxituren och fick en stor skopa underhållning – som gröpts ur verklighetens tragedier.


"Snart kommer vi följa statsminister Olof Palmes sista steg i livet. Spänn fast säkerhetsbältena, nu rullar vi."


Jag sitter i baksätet på en AC-sval taxibil i Vasastan. Speakern är bekant. Manuset är skrivet och uppläst av radiojournalisten Anton Berg, känd från P3 Dokumentär. Utanför taxifönstret är det en het sensommardag 2015. Men inne i bilen har det just blivit den 28 februari 1986. Medan vi sakta glider fram längs Sveavägen så rullas mordet på Olof Palme upp på skärmarna framför oss. Berättarrösten uppmanar oss att titta ut till vänster, för att betrakta mordplatsen, samtidigt som pistolskott ringer ur högtalarna. Det låter kanske banalt – men det fungerar verkligen. Jag har passerat den där platsen hundratals gånger, men att faktiskt stanna till vid biografen Grand och sedan rulla vidare till korsningen Tunnelgatan och Sveavägen – samtidigt som statsministermordet skildras i realtid framför näsan – är häpnadsväckande effektfullt. Den närmsta timmen reser vi till några av de mest omtalade brottsplatserna i Stockholm. Ena sekunden är jag fnittrigt förväntansfull, eftersom upplägget är så målande. För att i nästa sekund – när vi åker förbi NK skildras knivmordet på Anna Lindh och speakern påminner om att utrikesministern efterlämnade man och två barn – känna hur tårarna bränner bakom ögonlocken. Jag ringer upp Anton Berg.


– Det låter som att du har upplevt resan precis så som vi har tänkt. Vad glad jag blir över att höra att det verkligen har fungerat. Innan vi satte igång arbetet fanns det många tankar. Här fick jag tänka på ett helt annat sätt än när jag gör radio. Det var svårt att hitta rätt ton. Vi justerade eftersom för att hitta ett personligt tilltal.


Taxituren styrs av en applikation som bygger på GPS-positionering och geofencing-teknik. När vi närmar oss en brottsplats så triggar appen en ny historia. En karta visar var vi befinner oss och en mätare räknar ner antalet meter till nästa brott. När vi åker söderut, mot Västberga, så drar historien om det spektakulära helikotpterrånet 2009 igång. 39 miljoner gick upp i rök, och det största kontanta värderånet i Sverige någonsin var ett faktum. Samtidigt som bilder, videoklipp och textremsor pumpas ut på skärmen så hörs en subtil, stämningshöjande musikslinga i bakgrunden. När vi stannar till utanför värdedepån så börjar en tung, suggestiv bas pumpa i högtalarna. Adrenalinet stiger. I ett pressmeddelande från taxibolaget marknadsförs resan så här:


"Med Explore Stockholm får turisten uppleva verklighetens Nordic Noir."


Jämförelsen med Nordic Noir – samlingsnamnet för den skandinaviska deckarlitteraturen – är väl avvägd. De senaste åren har verklighetens kriminalrysare trendat. I podcasten "Serial" lånade radioproducenten Sarah Koenig grepp från fiktionens värld när hon undersökte ett autentiskt mordfall. HBO-producerade "The Jinx", som följde bevisjakten mot miljardären Robert Durst, använde ett liknande tillvägagångssätt. På sociala medier diskuterades de här mordfallen som vilken ny True Detective-säsong som helst. Hur ser Anton Berg på den här diskussionen? Även taxiguiden gör underhållning av verklighetens tragedier.


– Det där beror lite på vad man lägger i ord som "underhållning". Min ambition är att sprida kunskap om de här tragiska händelserna. Men det är självklart viktigt att det görs på rätt sätt, det får absolut inte bli slarvigt. Och det gäller att hålla i minnet att det handlar om riktiga människor och att offren har anhöriga. 


Anton Berg tycker använder gärna berättartekniska knep från populärkulturen, om den som lyssnar kan lära sig något på köpet.


– Det gäller att göra det så pass spännande att den som tar taxituren eller lyssnar på "P3 Dokumentär" faktiskt tar till sig informationen. Jag själv lånar och influeras mycket av populärkulturen. Stephen King är exempelvis oerhört duktig på att skapa en gripande dramaturgi, säger Anton Berg.   


© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014