2015-02-15, Plaza Deco, Alexander Lervik
Den svenska stjärnformgivaren Alexander Lervik har ritat ett semesterhus på paradisön Boracay, i hjärtat av Filippinerna. Vi bad honom berätta mer om Salt Villa – och om hur han egentligen hamnade i Sydostasien, på jordens vackraste strand.


Ön delar sig i två kroppar, likt en stor fjäril. Längs ena långsidan sträcker sig den fyra kilometer långa strand, White beach, som det amerikanska affärsmagasinet Forbes redan 1989 rankade som världens bästa.


– Den är som vetemjöl, säger den svenska formgivaren Alexander Lervik och gnuggar en kritvit, imaginär sand mot sina fingertoppar.
Vi träffas i Alexander Lerviks ateljé på Södermalm i Stockholm. Den svala pudersanden han talar om finns på Boracay, en juvel i den enorma ökrona som är Filippinerna. Mitt i den här vykortsidyllen i västra Stilla Havet – tänk gnistrande serafimerblått vatten, korallrev och solblekta halmtak – har han ritat ett sobert semesterhus. 130 kvadratmeter. Köksö. Stor terrass. Varje rum har en spektakulär panoramautsikt mot White beach. Vyn kan få vilken surrmagad resereporter som helst att tappa andan. De två sovrummen på övervåningen har dessutom en varsin privat veranda. Husets material är i stort sett lokalproducerade – något som var viktigt för Alexander Lervik och hans syster Julia Lervik, som varit projektledare för bygget.
– Marmorgolvet på undervåningen, som handslipats på plats i huset, har brutits för hand på en grannö till Boracay. Samma sak med glasfönstren och med palmträgolvet på övervåningen.
Alexander Lervik är en av Sveriges mest lovordade möbelformgivare just nu. Hans arbete präglas av innovation, lekfullhet, passion och humor. Mest uppmärksamhet har han genom åren fått för sina karakteristiska stolar. Från sin studio på Södermalm samarbetar Lervik med några av de främsta svenska och internationella producenterna: Designhouse Stockholm, Johanson Design, David design, Skandiform, finska Saas Instruments och italienska Moroso. Lagom till Stockholms möbelmässa i februari presenterar Lervik en rad nya produkter från sitt eget varumärke Tingest. Men varför bestämmer sig en framgångsrik svensk formgivare plötsligt för att rita en tvåvåningsvilla på Filippinerna?
– Allt började med att min syster reste dit på semester i slutet av åttiotalet, förälskade sig, skaffade barn och blev kvar. Under åren har jag hälsat på och blivit fäst vid platsen. Det är verkligen ett paradis. För några år sedan köpte min pappa en bit mark på Boracay, vilket i sin tur fick mig att köpa en tomt av honom. Min syster bestämde sig sedan för att anlägga en resort på marken och inkludera mitt hus. Jag och min familj skulle kunna ha det för oss själva, men eftersom det är så lång resväg från Sverige så kändes det bättre att hyra ut huset när vi inte är där, så att kommer till användning.
Diniview, som resorten kallas, består av sju specialritade hus, alla med olika stil. Alexander Lerviks hus – Salt Villa – skiljer sig en del från de övriga.
– De andra husen har en mer traditionell filippinsk stil. Med filippinska mått är Salt Villa väldigt modernt, med en skandinavisk touch. I somras reste jag runt och min fru, som gjort inredningen tillsammans med mig, runt på loppmarknader i Sverige och köpte små accessoarer till huset. Några av mina egna möbler finns också i huset, bland annat en helt ny serie fåtöljer och soffor i rotting, som tillverkats i en fabrik på Filippinerna. Mina stolar Ljusgungan och Chair 44, plus köksmöblerna från Nest-serien, är några andra exempel.
Avståndet från där vi sitter, i studion på Klevgränd, till Alexanders uppväxthus – en av de gamla kulturboningarna på Skinnarviksberget – är bara ett pappersflygplanskast. Hans mamma är skulptören Lena Lervik. Pappa är pensionerad ingenjör.
– Jag brukar säga att jag hamnade någonstans mitt emellan, säger Alexander Lervik och drar i sitt mörka skägg.
Redan i åttonde klass visste Alexander Lervik att han ville arbeta med att rita möbler. Som specialarbete på gymnasiet plockade han isär en Ivar bokhylla från Ikea – och konstruerade en ny av samma material. Före studierna blev det två år som lärling hos en möbelsnickare. Lerviks kolossalt framgångsrika examensarbete från Beckmans designhögskola 1998 – utställningen Tio pallar – tio årtionden – blev hans biljett in i designvärlden. Steget från att rita möbler till att skissa på ett elegant semesterhus i Sydostasien kändes, förklarar han, inte jättelångt. Men han har också fått mycket hjälp. Lervik har stått för skisserna och idéerna till huset på Boracay. Det som fallit utanför hans kunskapsområde har han lämnat över till sin syster samt filippinska byggnadskonstruktörer på plats.


– Exempelvis så kom vi gemensamt fram till att gjuta hela stommen i betong, för att huset ska klara de kraftiga oväder som ibland drabbar Filippinerna.
Likt en kameleont klättrar Salt Villa uppför en klippa. Huset smälter verkligen, med sitt imponerande vasstak, in med omgivningen. Under intervjun återkommer Alexander till vikten av just detta: att huset inte skulle sticka ut, utan tvärtom förenas med det övriga sceneriet på ett naturligt sätt.
– Vi byggde huset runt ett stort palmträd, just på grund av det. Trädet fungerar dessutom som solskydd och ger svalka.
I ett resereportage i New York Times kallades ön Boracay nyligen för ”Sydostasiens hippaste”. Den tropiska ön har fått ett massivt uppsving det senaste decenniet, en halv miljon turister stiger iland varje år. Mycket har hänt sedan Alexander Lervik besökte Boracay för första gången, 1993.
– För tjugo år sedan fanns ingen el, vi använde oljelampor för att orientera oss i mörkret. Idag finns det över 1 000 restauranger på ön. En väldigt värdefull regel har däremot gjort att du inte ser såna där höga hotellkomplex överallt. Det är nämligen inte tillåtet att bygga högre än palmerna.
Jag frågar vilken aspekt av huset som Alexander Lervik tycker allra bäst om.  


– Den makalösa utsikten över White beach är nog överst på listan. Nyårsafton är en upplevelse med alla fyrverkerier. Sedan älskar jag att ute och inne flyter ihop, så att allt blir som ett enda rum. Huset är ritat för att tre par eller en storfamilj skall kunna bo, så alla rum har eget badrum vilket är väldigt skönt.
Alexander Lervik talar innerligt om Filippinerna. Hans kärlek till huset hör ihop med kärleken till landet.
– Det är en gömd skatt. Svenskarna prioriterar Thailand hela tiden, vilket jag har lite svårt att förstå. På Filippinerna pratar alla engelska och till skillnad från Thailand så finns det inga farliga djur. Dessutom finns det flera spännande, världsberömda formgivare från Filippinerna som jag håller lite koll på. Jag har även besökt landets möbelmässa. De är betydligt längre fram designmässigt än vad många tror.
En resa vartannat år till Boracay, i regel över jul och nyår, blir det för Alexander Lervik och hans familj. En årets höjdpunkt, inte minst för barnen.
– Mina barn räknar dagarna redan ett halvår före vi reser. De älskar platsen framför allt annat. För mig och min fru är det en plats för total avkoppling där vi kan njuta av sol, bad och massor av god mat och dryck. När jag kommer till Boracay är det som att själen får total vila.© kellmanlarsson.se + Good Feeling Design 2014